Yoga Hakkında


Beden-zihin-duygu bütünlüğü…

Yoga yaklaşık 5000 yıl önce Hindistan’da doğmuş bir bilgi, felsefe ve uygulama sistemidir. Sözcük anlamı “birlik-bütünlük-birleştirmek” olup, uzun bir gelişim süreci içinde,” “bir disipline bağlanmak” anlamını da yüklenmiştir.

 YOGA
* Beden-zihin ve duygu bütünlüğünü,
* hepimizin bir olduğunu,
* yaratılmış olan her şeyin aynı özden geldiğini,
* birbirine bağlı, ilişkili ve bütün olduğunu idrak etmemizi sağlar.

Yoga ve sağlığımız

Yoga uygulamalarını doğru ve düzenli olarak yaptığımızda, kaslarımızın esnekliği ve kuvveti, eklemlerimizin hareketliliği artar. Yoga’da omurga esnekliği büyük bir önem taşır. Omurga ne kadar esnekse, insanın o kadar genç olduğu kabul edilir.

Asana’lar (Yoga duruşları), omurgayı destekleyen kasların esnekliğini, gücünü ve eklemlerin hareket yeteneğini geliştirir. Böylece, duruşumuz düzelir, hatalı duruş alışkanlığından ya da hareketsiz bir yaşam sürmekten kaynaklanan boyun, sırt, bel ağrıları ortadan kalkar.

Asana’ların iç organlara yaptığı masaj etkisiyle ve nefes çalışmalarıyla, dokular daha iyi beslenir, organlar daha etkin çalışır; solunum düzenli hale gelir, sindirim-boşaltım sorunları ortadan kalkar. Endokrin (iç salgı bezleri) sistem ve metabolizma düzene girer.

Yoga çalışmaları kan ve lenf dolaşımını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yoga yapmaya devam ettikçe, bedenimiz canlanır ve güçlenir, yaşam gücümüz artar, daha seyrek hasta oluruz ve hastalıkları daha kolay atlatırız. Böylece, doğal bir yolla sağlığımız gelişir.

Stres ve Yoga
Günlük yaşamda stresi tamamen ortadan kaldıramayız ama strese verdiğimiz tepkileri değiştirebiliriz. Yapılan araştırmalarda, düzenli Yoga yapanların stresten daha az etkilendikleri saptanmıştır. Yoga çalışmaları sırasında, kortizol gibi stres hormonlarının kandaki seviyesi dengelenir.

Böylece, ilk seansta bile, kişi kendisini daha rahat, huzurlu, dengelenmiş ve yenilenmiş hisseder. Düzenli çalışmalarla bu etkinin süresi uzar ve bütün gün hissedilir. Zaman içinde uykularımız da düzene girer, sabahları dinlenmiş bir beden ve zihinle güne başlarız.

Asana’lar (Yoga duruşları) isimlerini doğadan alır
Dağ duruşu, Lotus (Nilüfer), Ağaç duruşu, Kedi, Köpek, Kurbağa, Aslan, Kaplan, Kobra, Balık, Kartal, Çekirge, Akrep, Kaplumbağa, Cenin, Çocuk Duruşu gibi. Bu Asana’larla o varlığın ya da oluşumun şeklini alır, onu duyumsar, özellikleri ile bütünleşiriz.

Örneğin; Kedigillerin esnekliği ve cesareti, kobranın hızı, kartalın keskin görüşü, kaplumbağanın sabrı, ağaçların dengesi, dağların bilgeliği, Lotusun saflığı gibi..

Asana’ları düzenli uyguladığımızda, bir süre sonra onların karakteristik özellikleri yaşamımıza yansır. Ayrıca, her varlığın önemini ve doğanın bir parçası olduğumuzu idrak etmeye başlarız.

Asana’lar nefesle eşzamanlı ve yavaşça yapılır. Bu, beden-zihin-duygu bütünlüğünün oluşmasını sağlayan ve Yoga’yı spordan ayıran önemli bir farklılıktır. Yaklaşık 8.400.000 Asana olduğu söylenir. Bu asanaların 800 kadarı bilinmektedir.

Nefes
Binlerce yıldan beri bilindiği gibi, “nefes, beden ile zihin arasında bir köprüdür”. Asana’lar, yaşam içindeki duruşumuzu temsil eder; nefes ise Asana’ların hayattaki yansımasını içselleştirmemizi sağlar. Nefes ve Asana bir bütündür.

* Düzgün duruş, düzgün nefese; düzgün nefes, yapıcı düşünceye; düzgün düşünce, düzgün bir yaşama rehberlik eder..

Gevşeme tekniği
Yoga sırasında yapılan Asana’lar ve nefes çalışmaları, beden ile zihni gevşemeye hazırlar. Bedendeki gerginlik ve zihindeki karmaşa, bizden uzaklaşır ve derin bir dinlenme gerçekleşir. Geleneksel olarak, her Yoga seansının sonunda 10-15 dakika bu uygulama yapılır.

Herkes Yoga yapabilir mi?
Yoga, bir din ya da inanç sistemi değildir. Yoga, bir bakış açısı ve bir yaşam anlayışıdır. Uygulamalar, yetkin bir Yoga eğitmeninin gözetimi altında, kişinin esnekliğine, kuvvetine, yaşına, sağlık durumuna göre uyarlanabilir.

Temel duruşları, nefes ve gevşeme tekniğini öğrendikten sonra, kişi bu uygulamaları günlük yaşamına geçirebilir.

Önemli olan ilk adımı atmaktır…