Kayakçı


-1-
-2-3-
-4-
-5-
Kayakçı Duruşu
-7-
-8-
-9-

Kayakçı duruşunun yararları:

* Sırt-karın-kalça ve bacak kaslarını güçlendirir, böylece kuvvet ve denge duruşlarında yorulmadan daha uzun süre kalabilmeyi sağlar.

*Kan dolaşımını uyarır, bu nedenle canlandırıcı etkisi vardır.

* Ayrıca omuz ekleminin hareketliliğini ve esnekliğini arttırdığı için, beden duruşunun düzelmesine yardımcı olur ve eklem kireçlenmesinden kaynaklanan şikayetleri önler.

 

HAREKETİN YAPILIŞI:

Hareketleri uygulayan: Luiza Çikurel (Yoga Eğitmeni)

Başlangıç pozisyonu:
Ayakta dik durun (Tadasana). Ayaklar birbirine paralel ve ayakların dış kenarları arasındaki mesafe omuz genişliği kadar olsun (1).

1. Nefes alırken; avuçlar aşağı bakacak biçimde, kollarınızı önde-gergin tutarak kaldırın ve kulak hizasına getirin. Kollar yukarda iken avuçlar karşıya baksın (2-3).

2. Nefes verirken; dizleri büküp, kolları kulak hizasında tutmaya çalışarak, gövdeyi öne eğin(4). Sırtınız düz olsun.

Gövdenin hareketi tamamlanıp karın ve göğüs uyluklara dayandığında (5), kolların hareketini sürdürün ve kolları arkaya alarak yukarı kaldırın, avuçlarınız yukarı baksın.
Başınızı yukarı kaldırın. Omuzlarınız geride-aşağıda olsun (6).

Böylece Kayakçı duruşunu oluşturmuş oluyorsunuz. Hareket boyunca ayaklar ve dizler paralel, kalçalar yukarda kalsın, sırt düz olsun, karşıya bakın; kolların gerginliğini koruyun ve öne getirdiğinizde, kolları kulak hizasında tutmaya gayret edin.

3. Nefes alırken; kolları gergin biçimde arkadan öne, kulak hizasına getirin (7). Sırtı düz tutup, dizler, kalçalar ve kolların pozisyonunu koruyarak doğrulun (8), kollar yukarıda olacak şekilde dik duruşa geçin (9).

4. Nefes verirken; 4 No’lu harekete geçiş yapın, ardından (5)’ i uygulayarak, Kayakçı duruşunu yeniden (6) oluşturun.

5. Nefes alırken; 7-8-9’u uygulayın.

6. Yorulmadan yapabiliyorsanız, 4. ile 9. arasındaki hareket dizisini yavaşça birkaç kez daha tekrarlayın.

7. Nefes verirken; avuçlar aşağı bakar konumda ve kolları gergin tutarak (10-11) yandan yavaşça indirin. Tadasana’ya (12) geçerek dinlenin.

-10- -11- -12-